måndag 8 november 2010

Recept på saffranskaka och karameller

Tack till min söta svärdotter som förärade mig de här goda karamellerna när jag åkte hem från Vasastan
för ett tag sedan. De är köpta i en mysig blomsteraffär där.
Recept på saffranskaka:
2dl socker
1 ägg
1/2 g saffran (lägg i 1 msk cognac minst 24 timmar)
41/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
100g smör rumsvarmt(viktigt)
11/2 dl röd mjölk
2-3äpplen Rubinola eller Aroma
50 g smör kallt
1/2dl pärlsocker
1. Sätt ugnen på 175grader Smörj och bröa en springform ca 24 cm i diameter
2. Rör ihop socker och ägg. Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och rör ner i äggblandningen. Klicka ner smöret och rör till en jämn smet. Blanda i mjölken och fördela smeten i formen. Kärna ur, skala och klyfta äpplena. Lägg klyftorna i formen och tryck ner dem en aning i smeten.
3. Hyvla över smöret och strö över pärlsockret. Grädda i ugnen på näst nedersta falsen i 40-45 minuter.
Lycka till!
Birgit

4 kommentarer:

  1. Det låter riktigt gott med saffranskaka. Jag börjar bli riktigt sugen på både saffransbröd och pepparkakor nu. Karamellerna som du fått är så goda. Vilket fint arrangemang du gjort med prydnadspumpa och andra växter. Pumporna är så läckra, de verkar finnas i massor av färger och former.

    Ha en fin början på veckan!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  2. ohhhhhhhhhhhh gu så gott, det har jag nu skrivit av, tack birgit för det receptet, varmkram till dig!!!

    SvaraRadera
  3. Samma här. Jag skrev ut receptet på jobbet inatt och som det ser ut så är det nästan likadant som det jag tappat bort. På den jag hade skulle man strö på strösocker i stället för pärlsocker och det smälte sen in i smöret.
    Tack så jättemycket.

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Vilken god kaka!Har ätit av den både igår och idag
    mmmmm.

    Om det blir som vi tänkt ,så kommer jag och en väninna till Lomsjö julmarknad på lördag eftermiddag.Mysigt!

    God natt!
    kram Margareta

    SvaraRadera